Träning och Uppfostran

Nedan följer en kortfattad sammanställning över valpens olika faser.
0 – 7 veckor
Nyfödda, medvetande, socialträning bland hundar
Valpen är tillsammans med sin mor och sina kullsyskon. Under denna period lär sig valpen socialt samspel, lek och  att undertrycka sina aggressioner* av mamman och sina kullsyskon. Valparna får under inga omständigheter skiljas  från sin mor eller sina kullsyskon under denna kritiska period. Under denna period lär sig valparna den viktigaste lektionen i sina liv – att acceptera disciplin.
* För valpar som inte får tänder tills de är 7 veckor gamla kan perioden vara ytterligare 2 veckor.  De kan inte lära sig betthämnad utan tänder.
7 – 12 veckor
Socialisering med människor
Den här perioden är den absolut bästa perioden för att valpen ska flytta in hos sin nya familj. Valpen  har nu samma hjärnvågor som vuxna hundar, men deras förmåga att vara alerta och uppmärksama är tidsmässigt mycket begränsad. Under denna period lär sig valpen snabbast och allt som valpen lär sig nu är permanent. Med andra ord är denna period perfekt för att börja träna exempelvis lydnad. Det  är viktigt att träningen görs på ett uppmuntrande, icke-bestraffande sätt och att man tar  hänsyn till att valpen inte kan koncentrera sig under längre stunder. Bäst tränar man mycket korta pass  kring 1 – 2 minuter flera gånger om dagen. Dessutom är denna period perfekt får att bekanta valpen med allt  som kommer att vara viktig fথr valpen senare i livet. Låt valpen vistas bland mycket olika personer (män med skägg, barn, gamla, kvinnor med stora hattar, etc), på olika platser (åka bil, buss, vara i skogen, i staden, etc), låt den se olika djur (ska den komma överens med katter? eller med olika djur på en bondgård? nu är bästa perioden för att introducera valpen) och uppleva olika ljud (bilmotorer, dammsugaren, trafikljud, etc) på ett positivt och icke-hotande sätt.
8 – 11 veckor
Valpen präglas på rädslor
Undvik att skrämma valpen under denna tidsperiod. Alla traumatiska, skrämmande eller smärtsama erfarenheter  kommer att få en mer varande effekt än när det hade händ under något annat livsavsnitt. Måste  du till veterinären under denna tidsperiod, så se till att upplevelsen blir så rolig och positiv som  möjligt för hunden. Tar med dig en leksak och lite godis, blir erfarenheten negativ löper du risk att för  alltid ha en hund som är rädd för veterinären.
13 – 16 veckor
Valpen klipper navelsträngen
Under denna period börjar valpen testa ledarskapet. Det är av yttersta vikt att du avböjer hårt lek och  alla andra former av dominans hos valpen. Det är mycket viktigt att du är en stark och konsekvent ledare nu.  Lägg mer krut i lydnadsträningen nu, har du inte börjat ännu är det hög tid att göra det.
4 – 8 månader
Trotsåldern
Under denna period kommer valpen att börja ignorera dig. Det är viktigt att du har valpen i koppel under denna  period. Hur du hanterar och tränar hunden under denna period kommer att avgöra hur väl den senare kommer på inkallning. Vid ungefär 4,5 månaders ålder kommer valpen att börja tappa sina mjölktänder och de riktiga tänderna växer fram. Det är nu det riktiga tuggandet börjar, så se till att det finns  gott om tillåtna saker valpen kan tugga på (olika kong och tugben t ex). Det du bör beakta är att  valpens tänder inte kommer att vara fastvuxna i käken förrän valpen har uppnått en ålder  på 6 – 10 månader. Fram till denna ålder kommer valpen att ha ett starkt behov av att få tugga.
6 – 14 månader
Spökåldern
Hunden visar nu rädslor för nya och bekannta situationer. Hunden kan vara ovillig att närma sig någon  eller något. Det är viktigt att du beter dig lugn och saklig i dessa situationer. Tvinga aldrig hunden att  konfronteras med situationerna. KLAPPA INTE HUNDEN ELLER PRATA LUGNANDE MED DEN! DETTA ANSER HUNDEN VARA BERÖM  FÖR ATT VARA RÄDD. Träning hjälper hunden att bygga upp självförtroendet, gör träningen lätt så att hunden aldrig misslyckas. Under denna period är det lämpligt att kastrera hunden.
1 – 4 år
Hunden mognar
Du kan komma att uppleva höjd aggression hos din hund samt att den testar ledarskapet på nytt. Fortsätt  träningen under denna tidsperiod.
Annons