Träning

En Boerboel behöver inte särskild mycket fysisk träning. Dess historia har gett en hund som visserligen är kapabel till fysiska krafttag, men den är nöjd med att få vakta sitt hem. På grund av Boerboelns tunga kropp bör man vara försiktig med fysisk träning, eftersom det kan medföra förslitningsskador i lederna eller korsbandsskador. Det är mycket viktigt att man bygger upp träningens påfrestningar mycket sakta och långsiktigt, sköter massage och streching samt ger kompletterande kosttillskott för att undvika skador.

När ska man börja träna hunden?

Fram till 18 månaders ålder ska man undvika all fysisk träning, dvs har man tänkt cykla eller köra drag med hunden, ska den bära eller utföra annat fysisk påfrestande arbete ska man vänta med allt detta till dess att hunden fyllt 18 månader. Med fördel röntgar man även hunden innan sådan träning påbörjas – valpen skall ändå röntgas och då är det bästa att göra detta innan träningen ska påbörjas (vi rekommenderar att röntga hunden när den har fyllt ett år). En hund som har fått diagnosticerad dysplasi skall tränas mycket försiktigare och lättare än en fullt frisk hund! Börjar man tidigare än vid 18 månaders ålder är risken för dysplasi, förslitningsskador och korsbandsskador stora.

Att man inte får träna sin hund före en viss ålder innebär dock absolut inte att man inte får utsätta den för fysisk aktivitet alls. En promenad i skogen – lös eller i koppel, att åka till en sjö där hunden får simma eller leka vid vattnet eller liknande aktiviteter är utmärkta för att bygga upp ett frisk skelett, hundens muskulatur och senor. Dessutom får valpen lära känna sin kropp och får stimulans och miljöträning. Även lek med andra hundar är bra fysisk aktivitet så länge den andre hunden inte leker för hårt med valpen. Detta kan medföra för stora påfrestningar. Även bollkastning bör undvikas p.g.a. den kraftiga ”inbromsningen”, däremot går det alldeles utmärkt att istället lära hunden apport.

En valp är full med energi och oftast räcker det inte med lite lek och en långpromenad i skogen för att valpen ska vara nöjd i slutet på dagen. Fram tills dess att hunden är mogen för mer påfrestande aktiviteter är det framför allt mental träning som gäller. Under hela valpens uppväxt är lydnadsträning den absolut viktigaste delen av vardagen. Ta hänsyn till ovanstående sammanställning av valpens utveckling. Börja med korta lydnadspass och kör flera om dagen istället. Ökar allt eftersom försiktigt på passens längd och ställ högre men rimliga krav på valpen. Efter ett tag kan du köra längre och färre pass under dagen. Man får inte glömma att Boerboel som andra stora raser utvecklas något långsammare mentalt än mindre raser, vilket resulterar i att hunden under de första 1,5 – 2 åren enbart kan koncentrera sig under mycket kort tid åt gången (ca 1 – 2 minuter). Detta bör beaktas vid t ex spår- eller lydnadsträning.

Spårträning i alla dess former är ett utmärkt sätt att träna hunden mentalt och trötta ut den samtidigt. Lägg korta spår inomhus genom att dra en bit korv efter golvet, lägg korta blodspår i skog eller på ett fält eller låt valpen leta upp godis i ett begränsad område. På så sätt lär du hunden lära känna och använda sitt luktsinne och du kan börja tävla i olika spårgrenar långt innan du får börja fysträna hunden. Vilka grenar du tränar med din hund beror främst på ditt eget intresse. Är du intresserad av jakt väljer du kanske blodspår och eftersök. Annars kan personspår- och sök vara bra alternativ.

Hunden skall aldrig misslyckas, detta är viktigast innan hunden har fyllt två år, men bör beaktas i träningsupplägget oavsett ålder eller vad du ska träna. Tränar du lydnad och passet går dåligt avslutar du passet med en enkel övning som hunden garanterat klarar. Tränar du spår ska hunden alltid hitta spårslutet, helst av sig själv eller genom diskret hjälp. Samma sak gäller även när du senare ska börja träna hunden fysisk. Ställ alltid sådana krav som hunden kan klara av. En bra hundförare lär sig hunden och dess kapacitet och kan därför lägga upp träningen så att hunden inte misslyckas.

När hunden väl har nött upp till en ålder där den får börja träna fysisk bör du i början ta det lugnt. Hunden har varken riktig kondition eller styrka ännu. Vänj hunden långsamt vid de nya uppgifterna och kom alltid ihåg – träning ska vara kul. Beröm hunden mycket, kräv inte för mycket i början och variera träningen med annan träning, både fysisk och mentalt. Under hundens uppväxt har du säkert hunnit kolla på vad hundklubben och privata tränare i din närhet erbjuder och något lär har väckt ditt intresse, om du inte redan hade bestämt dig när du köpte valpen. Nedan beskriver vi lite övningar som bygger upp styrka och kondition och är tänkta som komplement till annan träning.

Kompletterande fysiska övningar

Spring Pole

Spring Pole är en utmärkt övning för att få utlopp för överskottsenergi samt att det är en rolig omväxling. Övningen tränar upp muskulaturen i nacke, rygg, mage och ben. Övningen är mycket uppskattat bland APBT- och AmStaffägare, men även en Boerboel har glädje av en Spring Pole.

Det finns olika sätt att träna Spring Pole på. Man kan låta hunden träna såsom på denna [film]. Bättre är dock att bygga Spring Polen på ett sådant sätt att hunden kan stå på bakbenen och jobba. Hunden ska ta och hålla fast en bit skinn eller brandslang, undvik att låta hunden hänga i ett bildäck som man ofta ser. Ståltrådarna som finns i bildäcken kan skada hunden. Låt hunden vinna bytet ibland för att den inte ska tappa intresset.

Även om Spring Pole inte är någon ”kampträning” som många tror, ska man ändå undvika att låta flera hundar träna samtidigt. Det kan lätt uppstå bråk över den roliga leksaken och det främjar inte träningssyftet. En enkel Spring Pole kan tillverkas genom att du binder ett rep i en trädgren som flexar lite. Sedan fäster du en skinnbit eller bit brandslang i repet. Flexar inte det du ska fästa ”bytet” i så tar du en fjäder (eng. spring) från tex en garagedörr eller någon annan fjäder som är lämpligt hård och fäster den mellan repet och exempelvis garagetaket. Istället för en fjäder går det även att använda sig av en cykelslang. Se alltid till att hunden har gott om plats för att kunna jobba. Röj undan runt den och se till att den inte kan slå i någon vägg.

Cykling/Löpband

Till dig som har tänkt cykla med hunden kan vi varmt rekomendera en s.k. [”springer”] som fästs i cykeln och som jämnar ut eventuella ryck. Cykla dock inte för långa sträckor och inte heller för ofta med din Boerboel.

Weight Pull och Drag Weight

Av Weight Pull och Drag Weight blir hundarna starka och får bra självförtroende. De tränar ut sig bra och lär sig att ta i. Har du en klubb nära dig så anmäl dig där och testa på det. Det finns flera olika förbund i Sverige som sysslar med Weight Pull. Du kan leta upp en klubb nära dig eller träna hemma själv, det gör vi. Det är mycket viktigt att du läser på om dessa två träningsformer innan du sätter igång samt att du inte belastar hunden för mycket. Felaktig träning ökar skaderisken och risken för misslyckande hos hunden.

Bära Väskor

Packväskor eller klövjeväskor som de heter är också ett mycket bra sätt att träna hunden fysiskt på, framför allt då man har ont om tid. Man lastar i vikter, sandpåsar, eller mat och mjölkförpackningar på väg hem från affären och sedan får hunden bära. Man får se till att det inte är något hårt och kantigt som ligger mot hunden så att det skaver. Lägger man i tex skivstångsvikter lägger man en tunn handduk eller något annat tyg runt. Man bör även här som vid all träning börja lätt och korta sträckor och sedan öka vikten och sträckan. Man ska som vid all annan träning inte alltid låta hunden bära tungt heller, då blir det tråkigt och för jobbigt för den. Har man ont om tid kan hunden få gå med väskorna på en vanlig rastning om 20-30 minuter. Då får den rasta av sig och får träning samtidigt. En till två gånger i veckan kan vara lämpligt.

Vikthalsband och Viktsele.

Vikthalsband är dyra men en mycket bra träning för en Boerboel. Man kan få tag i vikthalsband billigt genom att de viktmanchetter de säljer på tex ÖB och som är meningen att man ska ha runt handleden och fotleden då man springer eller går för mer förbränning. Sätter man ihop ett par sådana och sätter dem framför hundens halsband så ger det bra träning. Man bör börja lätt och aldrig ha för tungt för hunden. En till två gånger i veckan på en promenad om en halvtimme  är lämpligt. Viktselar är också dyra men väl värda sitt pris. Bra träning för hunden.

Annons